Tulevik ilma e-ta: Eesti roll ELi idapartnerluses

By Emmet Tuohy

Ametlikult, Euroopa Liidu idapartnerluse poliitika sai ametlikult alguse 2009. aastal Praha tippkohtumisel ELi liikmesriikide heakskiitmisega—sealhulgas üks, mille nimi algab E-tähega—ning hõlmab koostöö suurendamist kuue idanaabriga: Armeenia, Aserbaidžaan, Gruusia Moldova, Ukraina ja Valgevene.

Ühelt poolt, algatus geopoliitiliselt loeti (ja loetakse) testiks kogu Euroopa Liidule: kui EL tahab muuta maailma (nagu on nähtav nt 2016. aastase Globaalses Strateegias), esimene samm oleks kindlasti, et kodu lähedase probleemidega hakkama. Kui ei saa, võiks küll olla, et kriitikal oleks õige:  vana (ja vananev!) mander oleks nagu keskaegse lõbupargiga—turistid käiksid ringi ning imetleksid seda kunagist ilu, just nagu suvelisel Toompeal, aga kõik.

Aga praegune mõju, mis Euroopal on Ida-Euroopa partnerriikide üle on selge näide, et EL suudab kehtestada pehmet võimu—ennekõike, Kiievi Maidanil, kus ELi lippu löönud noored nõudsid, segi suure surmaohu olukorras, õigust valida oma riigi jaoks üleeuroopalist tulevikut.

Kindlasti, et IP riikides on ilmselt palju muretseda—ja palju kasut saada—geopoliitlist vaatepunktist. Kõikidel idaparnerluse riikidel on EL üks tähtsamaid kaubanduspartnereid (isegi Valgevenes, kui ELi roll on viimastel aastatel märkamisväärselt kasvanud). EL otsib võimalusi majandussuhetes edasi areneda rohelise energia maaletoojaks näiteks Ukrainas ja Moldovas. Kiiduväärt on see, et Aserbaidžaan on muutmas oma naftaekspordi teid, tehes neid mitmekesisemaks. See annab Euroopale paremad vahendid saada naftat idast, ilma et peaks palju muretsema Venemaa pärast.

Aga nagu ma juba väitsin selle artiklite sarjas, idapartnerlus ei ole lõpuks üldiselt geopoliitiline algatus, vaid pigem reformide ja arengukoostöö edendamise foorum. Isegi väiksematel liikmesriigidel on sel foorumil on otsustav tähtsus, eriti need, kes ise on läbinud reformiprotsessi.

Eesti 100: uue mentaliteedi aeg?

Sel aastal tähistab Eesti oma 100. sünnipäeva—ja sel septembril, märgib viimaste Vene sõdurite lahkumist Eesti territoorimuilt 24. aastapäeva. Kas see polegi nüüd aeg vaadata ennast—ja oma kuvandit—natuke positiivsemalt?  Paljudele siin ei meeldi väljend, et ollakse „ida-eurooplased.” Samas ei tähenda see seda, et eestlastele ei meeldiks Venemaa. Kaasaegsed inimesed defineerivad  ennast tänapäeval rohkem printsiipide (demokraatia, läänemeelsus jne) mitte ajaloo või veresidemete kaudu. Probleemiks oleks ennast lõigata ära Ida-Euroopast ja öelda, et me kuulume Põhjamaale. Alati ei ole aga asi nii lihtne. Sloveenial on ajalooliselt sama dilemma: ei taha olla Balkanimaa, vaid endine Austria-Ungari impeeriumi osa.  Aga Eesti on nagu värav sellises olukorras. Rääkides tulevikust ELis ei saa maha matta Venemaad.

Eestil on sarnased kogemused moldova ning teiste idariikidega, nii et me võiksime olla lausa eeskuju teiste Ida-Euroopa riikidele. Kuid ei peaks neid ainult heast tahtest aitama. Mitmetes tehnilistes asjades ka saab aidata. ning seda teatud majandusliku kasumi nimel. Eesti on integreeritud ELi. On võrratu, kuidas eesti on jõudnud väga kaugele. Meie ametnikke koheldakse tähtsatel kohtumistel välimaal teistega võrdselt. Ameeriklased juba n-ö aktsepteerivad meid. NATO üritused ja iga nädal on keegi USAst siin – koostöö tundub sujuvat.

Praktilise koostöö tulevik—E-stonia ilma E-ta?

Ameeriklastel olevat väga tähtis rahvusvaheline arengutöö. Tähtis on saavutada riigi eelarve siseelu ülesehitamine: veevõrk, infrastruktuur jne. Kõik on n-ö bränditud USA logoga. Eestlastel on võimalus VMi arengukoostöö kaudu jõuda esipositsioonile.  Aga mis veel?

Esmalt, on haridussektoris palju võimalusi veel—ja kehtivad sama eestlastele kui naabririikide kodanikutele. Erasmus Pluss ja Eesti Diplomaatide Kooli programmid on väga head näited, aga „ajurünnakud” on sellel erialal ka vaja.

Igavesti  võib kesta aga familiaarsust idanaabrite vahel. Indiviidi tasandil võib välja tuua töövõimaluste rohkuse: kui ühes ei leia enam tööd, saab praktikat teha teises kohas. Näeb uusi asju: kuidas inimesed proovivad oma elusid üles ehitada. Eesti suureks plussiks on see, et siin pole olnud erilist oligarhisüsteemi, millest jagu saada.

Igavesti ei saa puhata e-Eesti loorberitel. Konkurents on ka olemas isegi kui samadel partnerrikidel (nt Valgevene tehnikavaldkond on meelitanud New York Times’ i tähelepanut ja väliseid investoreid). Aga uue mentaliteedi ja identiteedi arusaamisega ning parima ärakasutamisega oma asukohast ja ajaloost saadud eeliseid, võib Eesti mõneks ajaks olla ainulaadne ja omapärane värav Ida-Euroopasse.

Emmet Tuohy is senior research fellow at the Estonian School of Diplomacy and a fellow of the Eurasian Democratic Security Network. A former senior researcher at the Estonian Center of Eastern Partnership (2016-2018), Tuohy was closely involved with the conceptualization and implementation of the official EaP events—notably the e-Partnership Conference, the Business Forum, and the Civil Society Conference—held during the Estonian presidency of the Council of the European Union in 2017. The opinions reflected here are, however, solely the views of the author. 

354 thoughts on “Tulevik ilma e-ta: Eesti roll ELi idapartnerluses”

 1. I just want to mention I am very new to blogs and actually loved you’re blog. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You really come with outstanding articles. Bless you for sharing your web page.

 2. Thanks for your useful article. One other problem is that mesothelioma is generally brought on by the breathing of dust from asbestos fiber, which is a very toxic material. Its commonly seen among staff in the building industry who’ve long contact with asbestos. It can also be caused by moving into asbestos insulated buildings for a long time of time, Genetic makeup plays a huge role, and some people are more vulnerable on the risk than others.

 3. of course like your web site however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to inform the reality on the other hand I’ll certainly come again again.

 4. Thank you, I have just been looking for info about this subject for a while and yours is the greatest I have found out till now. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 5. Can I just say what a reduction to search out somebody who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know learn how to convey an issue to mild and make it important. Extra individuals have to read this and perceive this side of the story. I cant consider youre not more fashionable because you positively have the gift.

 6. As far as me being a member here, I didnt even know that I was a member here. When the article was published I received a notification, so that I could participate in Comments, so perhaps that is it. But we’re certainly all members in the world of ideas.

 7. It’s in point of fact a great and helpful piece of info. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 8. I in addition to my guys came looking through the nice ideas on the blog and then all of a sudden came up with a terrible suspicion I had not thanked the website owner for them. The people became for that reason joyful to see all of them and have in truth been having fun with those things. We appreciate you really being quite considerate and then for opting for these kinds of amazing useful guides most people are really desirous to learn about. My very own honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 9. One thing is that one of the most frequent incentives for using your credit cards is a cash-back and also rebate offer. Generally, you’ll have access to 1-5% back upon various purchases. Depending on the cards, you may get 1% back on most buying, and 5% back again on expenditures made in convenience stores, gas stations, grocery stores as well as ‘member merchants’.

 10. I am usually to blogging i really appreciate your posts. Your content has really peaks my interest. I’m going to bookmark your website and keep checking achievable information.

 11. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am going through problems with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody having the same RSS issues? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 12. Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 13. Thank you sharing all these wonderful content. In addition, the perfect travel and medical insurance strategy can often reduce those fears that come with travelling abroad. A new medical emergency can quickly become too expensive and that’s bound to quickly decide to put a financial burden on the family’s finances. Having in place the best travel insurance bundle prior to leaving is worth the time and effort. Cheers

 14. Hi there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!

 15. It is in reality a nice and helpful piece of info. I’m happy that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 16. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Many thanks.

 17. You are so cool! I don’t think I have read anything like that before. So great to find someone with a few genuine thoughts on this issue. Seriously.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is required on the internet, someone with a little originality.

 18. I blog often and I seriously thank you for your content. This great article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new information about once a week. I opted in for your Feed too.

 19. Hello there, I found your site by the use of Google while searching for a comparable matter, your web site got here up, it appears to be like great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 20. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 21. This is the appropriate weblog for anybody who desires to find out about this topic. You understand so much its virtually exhausting to argue with you (not that I truly would want…HaHa). You positively put a brand new spin on a subject thats been written about for years. Nice stuff, just great!

 22. Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

 23. I have observed that online diploma is getting well-liked because attaining your degree online has developed into popular alternative for many people. A lot of people have not necessarily had a possible opportunity to attend a normal college or university however seek the elevated earning possibilities and a better job that a Bachelor’s Degree gives. Still some others might have a college degree in one field but would want to pursue another thing they now possess an interest in.

 24. Next time I read a blog, I hope that it won’t fail me as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read, however I actually believed you’d have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you were not too busy looking for attention.

 25. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

 26. Thanks for this article. I might also like to say that it can possibly be hard if you find yourself in school and just starting out to create a long credit history. There are many scholars who are only trying to endure and have a lengthy or favourable credit history can be a difficult issue to have.

 27. Hi my family member! I want to say that this post is amazing, great written and include almost all significant infos. I would like to see more posts like this.

 28. What i don’t realize is in truth how you’re no longer really a lot more well-liked than you might be right now. You are so intelligent. You already know therefore significantly in terms of this matter, made me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men are not interested until it is something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs great. All the time handle it up!

 29. Hi there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Cheers

 30. I have come to understand that expenses for internet degree authorities tend to be an excellent value. Like a full College Degree in Communication in the University of Phoenix Online consists of 60 credits with $515/credit or $30,900. Also American Intercontinental University Online provides a Bachelors of Business Administration with a total program element of 180 units and a tariff of $30,560. Online studying has made having your degree been so detailed more than before because you can earn your degree from the comfort of your abode and when you finish working. Thanks for all your other tips I have certainly learned through the site.

 31. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 32. A lot of thanks for each of your hard work on this website. Betty takes pleasure in doing investigations and it is easy to understand why. My spouse and i learn all of the lively ways you produce invaluable secrets via your web blog and therefore cause participation from some others about this situation and our simple princess is certainly understanding so much. Take pleasure in the rest of the year. You have been carrying out a splendid job.

 33. One thing is that one of the most typical incentives for using your card is a cash-back and also rebate offer. Generally, you’ll get 1-5% back in various acquisitions. Depending on the cards, you may get 1% again on most buying, and 5% back again on expenditures made on convenience stores, filling stations, grocery stores along with ‘member merchants’.

 34. I just couldn’t depart your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

 35. Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 36. I really love your blog.. Very nice colors & theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own website and would love to find out where you got this from or what the theme is called. Thanks!

 37. You actually make it seem really easy together with your presentation however I find this topic to be actually something which I believe I would by no means understand. It sort of feels too complicated and extremely huge for me. I’m having a look ahead for your next submit, I will try to get the hang of it!

 38. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 39. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing somewhat evaluation on this. And he the truth is bought me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If potential, as you become experience, would you mind updating your blog with extra details? It is highly helpful for me. Massive thumb up for this blog post!

 40. I have recently started a web site, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 41. Good post here. One thing I’d like to say is the fact most professional job areas consider the Bachelor Degree like thejust like the entry level standard for an online college degree. Even though Associate College diplomas are a great way to get started on, completing your current Bachelors starts up many entrances to various careers, there are numerous online Bachelor Diploma Programs available via institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another concern is that many brick and mortar institutions offer you Online variants of their diplomas but typically for a drastically higher payment than the firms that specialize in online higher education degree programs.

 42. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this site. I’m hoping to check out the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now 😉

 43. You’re so cool! I don’t think I’ve truly read a single thing like this before. So wonderful to discover another person with a few genuine thoughts on this topic. Really.. many thanks for starting this up. This website is one thing that’s needed on the internet, someone with a little originality.

 44. Hi, There’s no doubt that your site may be having browser compatibility issues. Whenever I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful blog!

 45. My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 46. You’re so cool! I don’t think I’ve truly read anything like this before. So good to find somebody with genuine thoughts on this subject. Really.. many thanks for starting this up. This site is something that’s needed on the web, someone with a bit of originality.

 47. Greetings, I think your site may be having web browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it has some overlapping issues. I just wanted to give you a quick heads up! Aside from that, great site!

 48. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little research on this. And he actually bought me breakfast simply because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending time to talk about this issue here on your website.

 49. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 50. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 51. Almost all of the things you point out happens to be supprisingly precise and that makes me wonder the reason why I hadn’t looked at this with this light previously. Your article really did turn the light on for me personally as far as this topic goes. Nevertheless there is actually 1 factor I am not too comfortable with and while I attempt to reconcile that with the actual core theme of the position, let me observe just what all the rest of the readers have to point out.Well done.

 52. One other issue is that if you are in a circumstance where you don’t have a co-signer then you may genuinely wish to try to make use of all of your school funding options. You will find many grants and other scholarships that will give you funding that can help with university expenses. Many thanks for the post.

 53. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 54. great post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not notice this. You must continue your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

 55. What i do not understood is actually how you are not really much more well-liked than you might be now. You’re so intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, made me personally consider it from numerous varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs great. Always maintain it up!

 56. You are so interesting! I don’t think I have read something like this before. So good to discover someone with a few genuine thoughts on this subject matter. Seriously.. thanks for starting this up. This site is one thing that is required on the internet, someone with a bit of originality.

 57. This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate info… Appreciate your sharing this one. A must read article!

 58. Howdy! I just would like to offer you a big thumbs up for your excellent information you’ve got right here on this post. I will be coming back to your site for more soon.

 59. I’m typically to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and keep checking for brand spanking new information.

 60. Hi, Neat post. There’s an issue together with your website in web explorer, could check this… IE still is the market leader and a big element of people will pass over your wonderful writing because of this problem.

 61. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 62. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 63. certainly like your web-site however you need to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth then again I will certainly come back again.

 64. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 65. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 66. you’re in reality a just right webmaster. The website loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you’ve performed a excellent activity on this matter!

 67. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 68. Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What an ideal web-site.

 69. Appreciating the dedication you put into your site and detailed information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 70. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 71. I do trust all the ideas you have presented on your post. They’re really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very quick for starters. Could you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 72. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would
  like to know where u got this from. thanks a lot

 73. I have realized some points through your blog post post. One other point I would like to convey is that there are many games out there designed particularly for toddler age children. They consist of pattern acceptance, colors, pets, and models. These commonly focus on familiarization instead of memorization. This helps to keep little kids engaged without sensing like they are learning. Thanks

 74. I blog frequently and I truly thank you for your content. This article has truly peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for new details about once per week. I opted in for your Feed as well.

 75. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 76. My developer is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 77. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 78. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I really hope to see the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own site now 😉

 79. I precisely wanted to appreciate you yet again. I am not sure the things that I might have tried in the absence of those thoughts provided by you relating to such field. It was a intimidating situation in my position, however , being able to see your well-written strategy you treated it forced me to jump for fulfillment. Extremely happy for this support and hope that you realize what a great job you happen to be providing instructing many people all through a web site. I know that you’ve never got to know any of us.

 80. Appreciating the hard work you put into your site and detailed information you offer. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 81. Hi, Neat post. There is a problem with your web site in web explorer, might test this… IE nonetheless is the market leader and a large part of other folks will omit your excellent writing because of this problem.

 82. I beloved as much as you will obtain carried out proper here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nevertheless, you command get bought an impatience over that you wish be turning in the following. ill unquestionably come further previously once more since precisely the similar just about very ceaselessly inside case you defend this increase.

 83. you are in point of fact a excellent webmaster.

  The web site loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any
  distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork.
  you have performed a excellent process on this matter!

 84. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon on a daily basis. It will always be interesting to read through content from other writers and use something from other web sites.

 85. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 86. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 87. Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back someday. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice weekend!

 88. Hi there! This blog post could not be written much better!

  Looking through this article reminds me of my previous
  roommate! He continually kept talking about this.
  I am going to send this article to him. Fairly certain he’ll have a very good read.
  Many thanks for sharing!

 89. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Superb work!

 90. fantastic put up, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector don’t
  understand this. You should proceed your writing.
  I am confident, you have a huge readers’ base already!

 91. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless just imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this site could undeniably be one of the best in its niche. Terrific blog!

 92. Good post. I learn one thing more difficult on different blogs everyday. It will always be stimulating to learn content from other writers and practice a bit of something from their store. I’d choose to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 93. Everything is very open with a very clear clarification of the challenges. It was really informative. Your site is very useful. Thanks for sharing.

 94. Hey there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Thanks

 95. You made some really good points there. I checked on the web to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 96. I’m extremely pleased to find this page. I want to to thank you for ones time just for this wonderful read!! I definitely savored every little bit of it and i also have you bookmarked to see new things on your site.

 97. I’ve been surfing online more than three hours as of late, but I by no means discovered any fascinating article like yours.
  It’s lovely value enough for me. In my opinion, if all
  website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net shall be
  a lot more useful than ever before.

 98. Along with everything that appears to be building throughout this specific area, your points of view are generally relatively radical. However, I beg your pardon, but I can not give credence to your whole theory, all be it radical none the less. It seems to me that your remarks are actually not entirely justified and in simple fact you are yourself not totally confident of the argument. In any case I did take pleasure in reading through it.

 99. I do agree with all the ideas you’ve presented on your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for starters. May just you please extend them a little from subsequent time? Thank you for the post.

 100. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect website.

 101. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really understand what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please also talk over with my site =). We can have a link exchange agreement among us!

 102. An interesting discussion is definitely worth comment.

  I believe that you should publish more about this subject matter, it might not be a taboo matter
  but typically people don’t talk about such subjects. To the
  next! Kind regards!!

 103. Only wanna comment on few general things, The website style and design is perfect, the content material is really superb. “I delight in men over seventy. They always offer one the devotion of a lifetime.” by Oscar Fingall O’Flahertie Wills Wilde.

 104. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers

 105. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 106. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 107. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 108. I just wanted to compose a brief comment in order to say thanks to you for all of the remarkable items you are placing at this site. My time intensive internet search has now been honored with incredibly good content to go over with my relatives. I ‘d declare that we site visitors are rather fortunate to exist in a wonderful community with very many brilliant people with helpful basics. I feel really privileged to have used the site and look forward to plenty of more excellent moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 109. Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & aid other customers like its aided me. Good job.

 110. Hello would you mind letting me know which web host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price? Thanks a lot, I appreciate it!

 111. Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 112. I’m impressed, I need to say. Actually rarely do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me inform you, you may have hit the nail on the head. Your idea is outstanding; the problem is something that not sufficient people are speaking intelligently about. I am very completely satisfied that I stumbled throughout this in my search for something regarding this.

 113. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

 114. I think this is among the such a lot significant information for me.
  And i’m happy studying your article. However wanna statement on few basic issues, The web
  site taste is great, the articles is in point of fact
  great : D. Excellent job, cheers

 115. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. appreciate it

 116. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 117. An additional issue is that video games are generally serious naturally with the key focus on knowing things rather than entertainment. Although, there is an entertainment part to keep the kids engaged, each and every game is generally designed to work towards a specific experience or course, such as math or science. Thanks for your publication.

 118. Thanks for every other informative website. The place else could I am getting that kind of information written in such a perfect manner? I have a challenge that I’m just now operating on, and I’ve been at the glance out for such info.

 119. There are incredibly plenty of details this way to take into consideration. Which is a wonderful examine mention. I supply the thoughts above as general inspiration but clearly you’ll find questions like the one you retrieve the spot that the most critical thing is going to be doing work in honest excellent faith. I don?t determine if recommendations have emerged about such things as that, but Most likely that the job is clearly recognized as a reasonable game. Both girls and boys feel the impact of simply a moment’s pleasure, through-out their lives.

 120. Magnificent goods from you, man. I have remember your stuff prior to and you’re just too magnificent. I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way during which you are saying it. You are making it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to learn much more from you. That is really a tremendous site.

 121. After I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any method you can remove me from that service? Thanks!

 122. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical points using
  this site, as I experienced to reload the site a
  lot of times previous to I could get it to load properly.

  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances times will
  often affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and
  marketing with Adwords. Well I’m adding this
  RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again soon.

 123. You could certainly see your expertise in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 124. Good – I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 125. It’s perfect time to make some plans for the long run and it’s time to be happy.
  I have learn this publish and if I could I wish to suggest you some interesting issues or advice.
  Perhaps you could write subsequent articles regarding this
  article. I desire to read even more things approximately it!

 126. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

 127. One important thing is that while you are searching for a education loan you may find that you will want a co-signer. There are many circumstances where this is correct because you will find that you do not possess a past credit standing so the lender will require you have someone cosign the financing for you. Good post.

 128. The very root of your writing whilst sounding reasonable at first, did not sit well with me personally after some time. Somewhere within the paragraphs you were able to make me a believer unfortunately just for a very short while. I however have a problem with your jumps in assumptions and one might do nicely to help fill in all those gaps. When you can accomplish that, I would undoubtedly end up being fascinated.

 129. My brother suggested I may like this website. He was totally right.
  This publish truly made my day. You cann’t consider simply how a lot
  time I had spent for this info! Thank you!

 130. F*ckin’ amazing issues here. I’m very glad to see your post. Thanks a lot and i’m looking forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 131. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both equally educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something which not enough men and women are speaking intelligently about. I am very happy I came across this in my hunt for something concerning this.

 132. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 133. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 134. Based on my research, after a property foreclosure home is bought at an auction, it is common for any borrower to be able to still have any remaining balance on the mortgage loan. There are many lenders who try to have all costs and liens cleared by the following buyer. On the other hand, depending on particular programs, laws, and state guidelines there may be several loans which are not easily resolved through the shift of lending options. Therefore, the duty still rests on the lender that has received his or her property in foreclosure. Many thanks sharing your notions on this site.

 135. But a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding layout. “Better by far you should forget and smile than that you should remember and be sad.” by Christina Georgina Rossetti.

 136. I was curious if you ever thought of changing the structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 137. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

 138. Fantastic post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very thankful if you could elaborate a little bit
  more. Cheers!

 139. you’re actually a good webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve done a wonderful activity in this subject!

 140. Thanks a bunch for sharing this with all people you actually understand what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my website =). We could have a hyperlink change arrangement among us!

 141. In this great pattern of things you secure a B- with regard to hard work. Where exactly you misplaced me personally was first in your particulars. As people say, the devil is in the details… And it could not be much more correct at this point. Having said that, permit me say to you just what did do the job. Your article (parts of it) is incredibly convincing which is most likely the reason why I am taking the effort in order to opine. I do not really make it a regular habit of doing that. Secondly, despite the fact that I can easily see the jumps in logic you make, I am not confident of just how you appear to connect your ideas that produce the actual conclusion. For the moment I shall subscribe to your issue but hope in the near future you actually link your dots much better.

 142. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Good job.

 143. obviously like your web-site but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll certainly come back again.

 144. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

 145. I just could not leave your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person supply on your guests? Is gonna be again ceaselessly in order to check up on new posts

 146. The other day, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 147. Anyone ever use the Wallstreet Forex AI?
  I’ve heard really good things. A couple of people I’ve seen use it and make nearly 100k per month day (not sure how accurate that is) but I’ve heard the AI is extremely advanced and outpredicts entire teams of day traders.
  Anyone else have experience? I just bought it and I’ve made a few thousand so far. Would love to network with anyone else who’s done better to show me the ropes.

 148. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 149. I have been surfing online more than 3 hours as of late, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It¡¦s lovely worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content material as you did, the internet shall be much more useful than ever before.

 150. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just could not come across. What a great site.

 151. Thank you, I have recently been looking for information approximately this topic for ages and yours is the greatest I have discovered till now. However, what in regards to the conclusion? Are you positive in regards to the source?

 152. Thank you for another magnificent article. Where else may just anybody get that kind of information in such an ideal manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such information.

 153. Thank you, I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the best I’ve came upon till now. But, what in regards to the conclusion? Are you certain concerning the supply?

 154. I will right away grasp your rss feed as I can’t to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me realize in order that I may subscribe. Thanks.

 155. This is the right webpage for everyone who would like to understand this topic.
  You understand a whole lot its almost tough to argue
  with you (not that I personally would want to…HaHa).

  You definitely put a fresh spin on a topic that has been discussed
  for years. Wonderful stuff, just excellent!

 156. Thank you, I’ve just been looking for information approximately this subject for a long time and yours is the greatest I’ve came upon so far. However, what concerning the conclusion? Are you positive about the supply?

 157. A fascinating discussion is definitely worth comment. I think that you should publish more on this issue, it might not be a taboo subject but generally people don’t talk about such topics.

  To the next! Cheers!!

 158. I simply had to thank you so much again. I am not sure the things I would’ve worked on without those hints contributed by you relating to my field. It actually was a very scary case in my circumstances, nevertheless taking note of your specialized style you solved it made me to weep with fulfillment. I’m just happy for the information and in addition wish you find out what a powerful job you happen to be putting in training many others with the aid of your webblog. Most probably you’ve never got to know any of us.

 159. I¡¦ll right away snatch your rss feed as I can’t find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me realize so that I could subscribe. Thanks.

 160. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and engaging,
  and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few men and women are
  speaking intelligently about. I am very happy I came
  across this during my search for something relating to this.

 161. We’re a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site offered us with useful info to work on. You’ve performed a formidable task and
  our whole community might be thankful to you.

 162. Good day! I could have sworn I’ve visited this website before but after looking at many of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently.

 163. Right here is the right web site for everyone who really wants to understand this topic. You understand so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that has been discussed for many years. Great stuff, just wonderful.

 164. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its helped me. Great job.

 165. I blog often and I genuinely thank you for your content. Your article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your website and keep checking for new information about once a week. I opted in for your RSS feed too.

 166. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since i have book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 167. We’re a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community can be grateful to you.

 168. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested
  to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube
  sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 169. Hello, Neat post. There’s an issue along with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the marketplace chief and a good component of folks will pass over your excellent writing because of this problem.

 170. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly. 안전놀이터

 171. I precisely wished to thank you very much once more. I’m not certain the things that I would have accomplished without those pointers shown by you regarding such a concern. It previously was an absolute horrifying issue for me personally, however , being able to see a well-written manner you processed it took me to weep over joy. Now i am thankful for your advice and then hope you know what a great job you are always undertaking teaching the others through the use of your web site. I am sure you’ve never come across any of us.

 172. That is very fascinating, You’re an excessively professional blogger. I’ve joined your feed and look forward to in search of extra of your great post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 173. When I originally commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. Is there a way you are able to remove me from that service? Many thanks.

 174. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 175. Please let me know if you’re looking for a article writer
  for your blog. You have some really great articles and I believe I
  would be a good asset. If you ever want to
  take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your
  blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested.
  Regards!

 176. Hey there! I’ve been reading your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Humble Texas! Just wanted to mention keep up the great job!

 177. I want to get across my respect for your kind-heartedness supporting men and women who absolutely need guidance on the area. Your very own commitment to passing the message across has been quite beneficial and have consistently helped women like me to achieve their ambitions. Your own informative publication entails a great deal a person like me and extremely more to my peers. Thank you; from everyone of us.

 178. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 179. I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this kind
  of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site.

  Reading this information So i’m happy to exhibit that I’ve a very good uncanny feeling I found out just what I needed.
  I such a lot without a doubt will make sure to don?t fail
  to remember this website and give it a glance on a relentless basis.

 180. Hi there, You have done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends.
  I’m confident they’ll be benefited from this website.

Leave a Reply